Dimarts, 03 Mai 2016 03:04

Un material és transparent quan deixa passar amb facilitat la llum* Destacats

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

Si avui hi ha un tema molt present al carrer, que domina les agendes polítiques, aquest és, sens dubte, el de la corrupció i, davant d’aquest fet, tothom sembla haver consensuat que no hi ha més solució que obligar a les administracions a prendre mesures a favor de la transparència.

És sobre aquesta actualíssima qüestió que hem trobat molt interessants les reflexions que descriu en el seu llibre “La Sociedad de la Transparencia” el filòsof coreà, afincat a Alemanya, Byung-Chul Han.
Per a Han, la transparència es manifesta quan ha desaparegut la confiança i la societat aposta per la vigilància i el control, i per tant és contradictori dir que és la transparència la que posa les bases de la confiança, perquè confiança significa construir una relació positiva amb els altres, encara que no es sàpiga tot, perquè si es sap tot sobra la confiança. Han sentencia finalment que la transparència suprimeix la confiança i que només es demana insistentment transparència en una societat en què la confiança ja no existeix com a valor.
Aquest interessant punt de vista en la relació confiança-transparència ens serveix de reflexió pel que fa als motius que han impulsat la legislació sobre transparència, tant a l'Estat espanyol com a Catalunya.
Ens agradaria pensar que la transparència i la rendició de comptes s'ha produït en un context de millora, reforma i modernització de les administracions públiques, quan la realitat ens suggereix que, al rerefons, hi ha un qüestionament de les relacions entre l'administració pública i la ciutadania que va més enllà dels tradicionals temes de la representació política o del control jurisdiccional de l'administració. Un rerefons de pèrdua de confiança de la ciutadania cap a la classe política, que difícilment pot retornar sota el paraigües de la llei. És allò de la desafecció a la classe política que ha estat repetit fins a la sacietat.
Pensem, per tant, que el que cal és desenvolupar polítiques que vagin a l'arrel del problema i recuperar la reputació democràtica de les nostres institucions perquè que la transparència ha de ser un element essencial de qualsevol Estat democràtic està fora de tot dubte. Com deia el jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units, Luis B. Brandeis: “La llum del sol és el millor dels desinfectants”.

Llegir 1811 vegades

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Ultims alticles

 • Els senyals de trànsit d'Esplugues i el futur
  Escrit per

  La gent d’Esplugues acostumem a dir que el nostre poble només apareix en els principals mitjans de comunicació quan es tracta de desgràcies o de notícies en què, per un o altre motiu, acostumem a fer el ridícul. Aquesta setmana no ha estat un excepció, perquè Esplugues s’ha convertit en un dels primers municipis on s’espanyolitzaran els senyals de trànsit.

  a Jaume Marfany Sigues el primer/a a comentar! Llegeix 774 vegades Llegeix més ...
 • Un nou mandat a la Diputació de Barcelona
  Escrit per

  Bona tarda, autoritats, vicepresidenta, consellera, diputades i diputats, alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, treballadors/es de la corporació i conciutadanes/s en general.

  a Arnau funes Sigues el primer/a a comentar! Llegeix 1252 vegades Llegeix més ...
 • Una Cornellà més laica i educadora
  Escrit per

  Després de les Eleccions Generals, de l’agraïment pel suport a EN COMÚ PODEM de quasi 14.000 persones a Cornellà, i de la frustració per la recuperació electoral de la dreta corrupta del PP, el debat municipal va tornar a Cornellà. Del darrer Ple Municipal voldríem destacar dues mocions, una d’ERC i l’altra d’ICV-EUiA, que recullen reivindicacions “històriques” del nostre Grup Municipal.

  a Arnau funes Sigues el primer/a a comentar! Llegeix 945 vegades Llegeix més ...
 • L'ANC : un actor polític
  Escrit per

  Durant les darreres setmanes, els independentistes hem estat convivint amb una estranya barreja de sensacions. Els dies han anat transcorrent enmig de la perplexitat, la decepció, la impotència, la indignació...

  a Jaume Marfany Sigues el primer/a a comentar! Llegeix 1067 vegades Llegeix més ...